50 milliárd forintért kelt el egy festmény

In English: A nude painting by Modigliani sold for $170 million — the 2nd-highest price ever for a painting at auction…

Csillagászati áron, 170,4 millió dollárért (50 milliárd forintért) kelt el a Christie’s hétfő esti New York-i árverésén Amedeo Modigliani Nu couché című aktfestménye. A kínai vásárló minden idők második legmagasabb művészeti árverési összegét fizette ki a százéves képért.

Az 1917-18-ból származó festmény először fordult meg árverésen. Féltucatnyian licitáltak a műalkotásra, amely hatvan évig egy magángyűjtemény része volt. A licit 75 millió dollárról indult, egy darabig ötmillió dolláronként nőtt, aztán egy telefonos vásárló hirtelen 152 millió dollárra tette a lécet, végül 170,4 millió dollárnál csapott le a kalapács. A végső ár a Christie’s 12 százalékos jutalékát is tartalmazza.

modigliani-nude

A művészeti aukciós rekordárat Pablo Picasso Les femmes d’Alger című festmény tartja, amelyet májusban 179 millió dollárért adott el a Christie’s.

A hétfő esti aukción 34 mesterművet kínáltak eladásra az Artist’s Muse összefoglaló cím alatt. A felkínált festmények 30 százalékát nem sikerült eladni, de az eladási nap végén a Christie’s kasszájába csaknem 500 millió dollár (144 milliárd forint) folyt be, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Az el nem adott művekkel kapcsolatban az aukciósház globális elnöke, Jussi Pylkkanen megjegyezte: a határokat feszegették, és ez benne volt a pakliban. Néhány munka már nem volt ismeretlen az aukciós közönség előtt, néhány festmény pedig talán túl volt árazva. Pylkkanen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a “mesterművek piacán” továbbra is rendkívül éles verseny tapasztalható.

Forrás: librarius.hu

Written by B